8.Участници споделятЕдно цветно, незабравимо пътешествие до Дания
И така нека първо започна с желанието ми да избера точно Дания.  Винаги съм искал да посетя Скандинавия и по-точно, страната в която съм най-заинтересуван е Дания понеже бях чувал от приятели и студенти, учещи там, че е едно невероятно място. След като видях, че великото кралство присъства в листата за лагери за 2013 година аз твърдо реших да подам заявление. От там до заминаването ми трябва да окажа искрена благодарност на Lions Clubs в България, на всички в главното ръководство и най-вече на Петя Кирилова, която беше посредник и с нейна помощ всичко мина много бързо и коректно.
.. След  дългото пътуване на 13 Юли аз най-накрая пристигнах на летище Billund и не след дълго почувствах спокойната атмосфера. Пред летището ме чакаха двама от членовете на моето семейство , които от самото начало проявиха много топли отношения към мен. След като се запознахме се качихме в колата и започнахме три-часовото пътуване до тяхното малко, но с големи възможности село с име Vilsund Vest, намиращо се до очарователния град Thisted само на 8 км и също не много далеч от добре познатия Aalborg….
 Преди да продължа преживяванията си искам да ви дам малко енциклопедична, но доста практична информация за Дания:
Население: около 6 милиона
език датски (не от най-лесните , но както се казва не е лесно, но е възможно)
климат: умерен морски( по принцип с прохладно лято, но аз за щастие улучих горещо такова с температури 24-32 градуса)
Валута : датска крона
Религия : Християнство – Протестанство
Дания е на едно първите места при запитване къде са най-щастливите хора. Същото важи и за икономическото и развитие.
….. и  ето че току-що влизам в къщата на семейството с уникална гледка към брега на морето. Там се запознах с останалите 4 члена на семейството.  Оттам нататък започна 7-дневното ми стоене в семейството изпълнено с много пътувания, разглеждания на музеи и интересни места, практикуване на много спортове, посещение на паркове и много други неща, но мисля, че няма да ги опиша за няколко часа. Затова ми от прекрасния ми престой в семейството  се прехвърлям към двумесечния такъв в лагера в Hørning близо до Aarhus.  Преживяването  и опита там не знам дали мога да опиша с думи. Беше невероятно с хора от почти всички континенти. Постоянно изпълнявахме част от програмата без дори минутка скука. Създадох доста приятелства с прекрасни хора, с някои от които скоро ще се срещна отново , а с всички от тях поддържам online връзка постоянно. Но много голяма заслуга имат и лидерите на лагера, които направиха нашия престой толкова прекрасен, с емоции и спомени за цял живот.
Като цялостно впечатление Дания е уникална страна, много красива, с честни, благородни и много топли и приемливи хора.
Всички тези от вас които искате да кандидатствате по програмите на Lions Clubs –направете го, няма да сбъркате! Аз, лично нямам търпение да подам заявката си за следващата година.
Благодаря на Lions Clubs за огромното съдействие и ви пожелавам успехи за в бъдеще!
Мартин Киряков 17 години, Карлово

ЕДНО НЕЗАБРАВИМО ЛЯТО

Престоя ни в Кипър беше вълнуващ и неповторим. Посрещането на летището в  гр.Ларнака беше осъществен от членове на Лайънс клуба в Кипър. Отправихме се към лагера, определен за престоя ни. Настаниха ни в стаи климатизирани , с всички удобства относно пребиваването ни. Всеки ден беше забележителен с организираните мероприятия-спортни игри, песни и вечерни лагерни музикални забавления , строеж на пясъчни фигури.Незабравими за мен ще останат екскурзиите до Никозия и Лимасол, морските пътешествия на кораби със скоци в прозрачните морски води. Проведеният маскин бал също беше вълнуващо  преживяване. Всички останахме възхитени и развълнувани от изпращането ни за България.Членове на ЛК присъстваха на тази церемония. Връчиха ни грамоти, значки и чаши , удостоверяващи престоя ни в тази слънчева страна.
          Една блестяща  организация, много нови приятелства ,  много идеи в името на едно голямо семейство – семейството на Лайънс членовете остави незатихващ спомен в нашите сърца.
          Окрилени от идеите на благотворителността ние ще продължим делата на родителите ни за разширяване на Лайонизма в света.
 Стоян Гърбев

Гр.Пазарджик

Искам да споделя с вас моите незабравими преживявания в Австрия.
Първата седмица на моя престой в Австрия, гостувах в град Юденбург в сем. Краваня. Семейството беше много гостоприемно и загрижено. С него посетихме забележителностите на втория по големина в Австрия град Грац, както и не пропуснаха да ми покажат красивата им природа.
Следващите 2 седмици прекарах в лагера '' Vienna and around. Sports and culture'' близо до Виена. Там се запознах с много хора от почти целия свят и в последствие станахме много добри приятели. Заедно с тях, празнувах рожденния си ден, като лидерите на лагера ме изненадаха много приятно с подарък и торта. Тази вечер беше незабравим купон! 
През тези 2 седмици, посетихме уникални австрийски забележителности- замъци, реки, планини, градове. Като най-красивият за мен град беше Виена. Там посетихме парламента, замъкът Schonbrunn и зоологическата му градина и почти всичките музеи.
Последният ден от нашето пътешествие, всички бяхме много тъжни, защото не искахме да се разделяме, но все пак всеки трябваше да продължи по пътя си.
Благодаря на организаторите за тази незабравима екскурзия. Чрез нея се сприятелих с много хора от целия свят, опознах красивата страна Австрия и направих много спомени, които ще ми останат за цял живот.
Габриела Белева


Дните, прекарани в Австрия бяха чудесни!
През тези 3 седмици се запознах с хора от 20 различни държави, с които изживяхме толкова приключения и толкова много положителни емоции. През първата седмица живях в приемно семейство заедно с едно австрийско момиче. Семейството ми беше много мило и заедно със децата от другите семейства в този град ни водеха всеки ден на различно място, но най-много ми хареса катеренето. През останалите 2 седмици бяхме в лагера, където всеки ден имахме пеене преди обяд, а след обяд ни водеха някъде. Посетихме концлагерите, различни градове, като Залцбур и Линц например, ходихме на рафтинг, къпахме се в реката, посетихме различни и много интересни музеи, като музея на музиката и музея на електрониката в Линц, имахме вечер на народите, където всеки трябваше да изпее песен от своята страна, както и финален концерт. Но тези 3 седмици бяха толкова хубави, защото успяхме да се сприятелим с хора от другия край на света, да се опознаем и да се забавляваме заедно, въпреки различията.
Йоана Терзийска
Прекрасно лято в Америка
Прекарах наистина чудесни 5 седмици в Америка. Минесота е изключително красив щат. Всички бяха много дружелюбни и мили с мен.
Заедно с още 35 младежи от 20 страни посетихме много места и научихме много за историята и културата на Америка. Участвахме заедно с членове на Lions в  мероприятия за набиране на средства и материали за хора в нужда от Хаити и Филипините. Посетихме и „Can do Canines” където обучават кучета водачи, приятели, за хора в неравностойно положение.
Радвам се че Lions Club Academica Varna подкрепи мен и приятеля ми Валери , за да опознаем родината на Lions движението. Синди от Lions Club Chaska, Minnesota, както и цялото и семейство бяха страхотни домакини. Много мога да разказвам, и ще споделя опита и впечатленията си със спонсориращия ме клуб непременно . Пожелавам на повече млади хора да станат приятели на Lions. Аз намерих много приятели от цял свят и съм благодарен за общите запомнящи се моменти. Беше наистина едно незабравимо лято в САЩ.
Деян Манасиев, Варна
2013

Престоят ми във Финландия беше едно незабравимо изживяване. Възможността която имах да се запозная с една друга култура и други членове на Lions е нещо безценно.
Георги Михов
2013


Аз бях на лагер в околността около Франкфурт, но посетих и други големи градове като например Хамбург, където взех участие и на парада на лайънсите. Колкото и странно да звучи бях единствената българка и доста от участниците си нямаха и на идея от къде идвам, но това са малки подробности. Всички немци ми се радваха понеже бях единствената заедно с още едно момиче от Турция, която говори гладко немски. Обиколихме доста музеи, запознахме се с немската култура. Приемното ми семейство беше много дружелюбно, имаха огромно куче и котка, живееха в огромна къща със сауна. По време на лагера бяхме настанени първата седмица в хотел, а втората в огромна къща, събираща около 25 човека. Аз лично съм много доволна от прекараното време там, помогнаха ми да си упражня езика, защото за мен е от изключително значение да си взема устния изпит по немски с максимален брой точки.

Лора Дерибеева
2013
  Hello,
dear friends from Lions’ Club Cyprus!

   We want to express our wholehearted gratitude to you for the wonderful experience of our children in your country! For serial time your excellent organization made the days in Cyprus exciting and emotional. For serial time the world Lions’ Organization proved its help and support in making international friendships and transmitted the idea of charity by members of the organization and even children all around the world.
   One amazing unforgettable vacation, full of incredible experience will warm up our children’s hearts and will draw them closer and closer to the main goal of our organization. These days will remain for long in our memory, they will be our leading star into the tasks and we will be more united than ever.
  I thank you from the bottom of my heart for the friendships, for the organization of the whole trip, for all that you all did with pleasure, ambition and heart for our kids, members from Lions’Cyprus!!!


Mirena Garbeva
Bulgaria
“Pazardjik Trakia Bulgaria”

Няма коментари:

Публикуване на коментар